Dit was wat SC Cambuur nodig had: een overwinning op De Graafschap. In meer dan één opzicht. Er moest revanche worden genomen op de blamerende nederlaag tegen Helmond Sport, de stilte rond het team en de nieuwe trainer moest op een plezierige manier worden doorbroken, winnen van de ploeg van Henk de Jong en Sandor van der Heide is op zich al een plusje en bovendien werd op deze dag interim-trainer Sipke Hulshoff 43 jaar, een mooier cadeau kon hij zich niet wensen. ‘Wy ha der in soad enerzy ynstutsen’, zei hij terloops bij de koffie-automaat. Daar was geen woord Frans bij. Cambuur streed van meet af aan voor elke meter. Het voetbal van de thuisclub was soms sprankelend en zeker in de eerste helft en het begin van het tweede bedrijf van prima niveau.

Toch moest er al snel een horde worden genomen, want na tien scoorde Sjoerd Ars -hij heeft nog een blauwe maandag bij Cambuur zijn opwachting gemaakt- uit een vloeiende aanval de 0-1. Even slikken en er weer tegenaan gaan. Dat deed Cambuur. Ettelijke keren was de thuisclub dichtbij de gelijkmaker, maar alsof de duvel ermee speelde, die bal ging er steeds net niet in. Na ruim 23 minuten viel-ie dan toch die zo gewenste gelijkmaker. Een aanval uit het boekje en Nigel Robertha was de afmaker. Het hele stadion dat vanaf minuut nummer één de thuisclub de nodige steun gaf veerde op: 1-1. Cambuur bleef domineren. Volgens Henk de Jong hing die gelijkmaker al een tijdje in de lucht. Na de voorsprong ontbrak bij zijn ploeg het Graafschap gif, een euvel dat zijn team al een tijdje plaagt. Hoewel Cambuur goed weg kwam toen El Jebli de lat ranselde. Met een mazzeltje ging de thuisclub met 2-1 de rust in. Een vrije trap van Xander Houtkoop werd van richting veranderd en keeper Bednarek was kansloos: 2-1. Die voorsprong had al eerder moeten vallen. Want in de 38-ste minuut werd de oprukkende Jordy van Deelen volgens velen van Cambuur in de zestien gevloerd. Scheidsrechter Jochem Kamphuis koos voor een politieke beslissing. Hij gaf geen strafschop, maar vloot voor buitenspel. Toen in de blessuretijd van de eerste helft die lucky 2-1 viel, was de ergernis al rap verdwenen.

Kort na de thee viel in feit het doek voor De Graafschap en werd bij Cambuur de triomfboog opgetrokken. Cambuur opende met een corner en toen kort daarop Houtkoop een vrije trap mocht nemen legde hij de basis voor de 3-1. Nigel Robertha rondde af en gaf de supporters de gelegenheid om  hem tot ‘man of the match’ te benoemen. Als Issa Kallon even later wat meer precisie in zijn kans had gestopt was het 4-1 geworden en daarmee had de wedstrijd als gespeeld kunnen worden beschouwd. Dat nu gebeurde niet. In tegendeel. De Doetichemmers kwamen terug in een fase dat het net met Cambuur even minder ging 3-2. Sipke Hulshoff: ‘ Dat was even een slaapmoment’. Dus geen gelopen koers, maar spanning tot en met de laatste vier minuten van de extra tijd. Cambuur hield stand, niet eens met kunst en vliegwerk, maar gewoon heersend in de defensie en af en toe gevaarlijk in de tegenstoot. De sfeeractie – een leuk stukje vuurwerk achter de Oosttribune – was de voorbode geweest van een echt avondje-Cambuur.  De zege was nodig gezien de uitwedstrijden (maandag al tegen Jong AZ) en goed voor een plekje hoger op ranglijst en op vijf punten van een play-off-plek. Het wordt voor Leeuwarden een bijzonder jaar, Cambuur heeft daar een steentje aan bijgedragen. Nu al.

SC Cambuur: Cummins; Van Wermeskerken, Steenvoorden,  Schilder, Van Deelen, Schils, Barto, Houtkoop (74. Kip), Narsingh (87. Daniels) Robertha, Kallon (66. Van Kippersluis).

De Graafschap: Bednarek, Lars Nieuwpoort, Tutuarima, Klaasen, Receveur (45. Olijve), Diemers, Van Mieghem, Abena, Ars (66. Serrarens) , El Jebli (86.Burgzorg), Sven Nieuwpoort.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Scoreverloop: 10. 0-1 Ars; 23. 1-1 Robertha, 45. 2-1 Houtkoop; 3-1 Robertha, 64. 3-2 e.d Schilder

Kaarten: De Graafschap: Sven Nieuwpoort (2x geel en dus rood), Lars Nieuwpoort (geel) en Cambuur Steenvoorden Geel)