Door de 4-2 overwinning op Jong Utrecht is SC Cambuur drie plaatsen gestegen op de ranglijst: van elf naar acht. Dat is de subtop van de Jupiler League. De clubs die hoger staan hebben een puntental dat voor een groot deel is te overbruggen.

‘Er liggen kansen’, zei Sipke Hulshoff in de aanloop, ‘ maar er zitten wel een paar bij die dicht tegen het eerste aan zitten of daar zelfs al in hebben gespeeld’. Met andere woorden: oplettendheid geboden. Dat bleek kort na de rust. Cambuur was met 2-0 de kleedkamer ingegaan, maar in no time werd het 2-2. Weer door een corner en door slordig balverlies.

Het zou toch niet dat het dominerende Cambuur deze avond geen drie punten zou halen. Even was er angst, even was de beste ploeg van de twee, de weg kwijt. Net op tijd trad het herstel in. In drie minuten tijd zette Cambuur recht wat krom dreigde te worden. Het publiek, toch wat van slag na die twee treffers van de jonge Domstedelingen, ging meteen weer achter de ploeg staan. De 7084 mensen werden beloond, ze gingen een perfect weekend tegemoet.

Cambuur had voor de rust het heft in handen. De ene kans na de andere werd geschapen. In de dertiende minuut kwam de beloning toen Martijn Barto een fout in de Utrechtse defensie genadeloos afstrafte met een bekeken treffer. Sander van de Streek maakte er na ruim een half uur 2-0 van. Niks aan de hand? Nou, niet helemaal. Keeper Harm Zeinstra had namelijk met een puike redding de 2-1 voorkomen. Na de rust was Zeinstra nog een keer de reddende engel.

De tegengoals kwamen uit een corner, weer uit een corner, ben je geneigd te zeggen, en uit een foutje van Bosz. Hij werd kort daarop gewisseld voor Xander Houtkoop. Dat pakte goed uit. Houtkoop had donderdag in z’n eentje al getraind op het nemen van vrije trappen. Hij kreeg meteen de kans die oefenstof in praktijk te brengen. Helaas, de bal ging net over. Nee, dan die corner die hij kort daarop nam. Martijn Barto kopte de bal binnen. Vier minuten later wees arbiter Sander van der Eijk naar de stip, penalty. Wie anders dan Erik Bakker schoot onberispelijk binnen. Dat is een zekerheid bij Cambuur.

Trainer Robin Pronk had zijn twijfels over de rechtsgeldigheid van de corner en de strafschop. Sipke Hulshoff zei dat hij daar ervaring mee heeft. Nu viel het keer goed uit. Hij prees Zeinstra, vond dat zijn team na de rust niet al te geconcentreerd uit de kleedkamer was gekomen, maar stak de loftrompet over het karakter dat was getoond na de gelijkmaker. Een grote domper op de einduitslag is het uitvallen van Ricardo Kip, die met een zware enkelblessure kort voor tijd het veld moest verlaten.

SC Cambuur: Zeinstra; Anderson, El Baad, Schilder, Blackson (78, Kip, 86. Gouriye); Bosz (64. Houtkoop), Bakker, Van de Streek; Monteiro, Barto, Hoefdraad.

Jong FC Utrecht: Heus, Rosheuvel,Kerk (87.Van der Moot), Ulusoy, Abena, Mulder (82 Cakmak), Peijnenburg, Tesselaar (82. Boukhari), Velanas, Sow, Moore.

Scheidsrechter Van der Eijk:

Scoreverloop: 13. 1-0 Barto; 34. 2-0 Van de Streek; 54. 2-1 Abena; 62. 2-2 Kerk; 76. 3-2 Barto; 78. 4-2 Bakker.

Kaarten: geel Sow, Abena en Ulusoy (alle drie Jong Utrecht)