DRACHTEN – Een flat aan de Lange West 80 in Drachten is zaterdagavond in zijn geheel ontruimd vanwege een uitslaande woningbrand. Het betrof tientallen mensen die geevacueerd moesten worden vanwege een felle uitslaande brand op de derde verdieping. Op dat moment waren er nog mensen aanwezig in het appartement. De bewoners die hun appartement moesten verlaten, zijn opgevangen bij poppodium Iduna. Tenminste vijf woningen zijn niet meer bewoonbaar door rook- en waterschade.
Er zijn in totaal 6 personen gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Zij hadden rook ingeademd. Ze zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer-voorlichter kon verder niet vertellen of ze nog meer verwondingen hadden opgelopen.

Bij aankomst van de brandweer was er sprake van zwarte rookwolken in het appartement en al snel sloegen de vlammen uit het gebouw. De brandweer heeft vanaf beide zijden van het gebouw de brand geblust.

In verband met de ontruiming van de flat is er rond 20.50 uur een GRIP 1 afgekondigd. Dit is een procedure voor de coördinatie tussen de verschillende hulpverleningsdiensten. Aanleiding hiervoor was dat er veel ouderen in de flat wonen en de flat vol rook stond en geevacueerd moest worden. Bewoners worden opgevangen in de bedrijfskantine van Philips.