Met een volkomen verdiende 0-2 nederlaag tegen laagvlieger Excelsior heeft Cambuur op een ‘gepaste’ wijze afscheid genomen van het seizoen 2015-2016, ook nog een recordseizoen, want niet eerder speelde de Leeuwarder profclub drie competities achtereen op het hoogste niveau. Nu wacht de Jupiler Divisie, een klasse waarin Cambuur al 44 jaar uitkwam.

Je kreeg niet de indruk dat de jongens van Marcel Keizer alles uit de kast wilden halen om de nare smaak van de degradatie nog een beetje bij te stellen. Een goed resultaat tegen de Kralingers zou allicht de commercie in de kaart hebben gespeeld. Nu ging de reeks uit als een nachtkaars. Een gemiste kans, net als die in de wedstrijd. Twee keer mocht Cambuur aanleggen van de rand van de zestien, twee keer ging het hopeloos mis. Alleen een schot van Martijn Barto in de 73-ste minuut was gevaarlijk, maar keeper Muyters redde bekwaam. Op dat moment was de eindstand al bereikt. In de vierde minuut profiteerde de Rotterdamse spits Tom van Weert van knullig balverlies. Hij liet Zeinstra kansloos. De score had voor de rust nog hoger kunnen uitvallen, maar ook Excelsior bewees geen grootheid te zijn en miste een paar opgelegde mogelijkheden. Bovendien hield Zeinstra met een prima redding het verdere onheil op afstand.

Bijna een kwartier na rust – wéér dat kwartiertje na de hervatting, zoals vaker dit seizoen – was het opnieuw raak. Nu was het invaller Vermeulen, die een geoliede aanval prima afrondde. Cambuur had zoals zo vaak dit seizoen, een veldoverwicht zeker in de tweede helft toen de ingevallen Noureddine Boutzamar en Wessel Dammers, voor enige opleving zorgden. In de buurt van de zestien stokten de goede bedoelingen, ook iets wat deze jaargang typeerde.

Excelsior-trainer Alfons Groenendijk zei dat de kracht van zijn club heeft gelegen in het feit, ‘dat we met elkaar zijn doorgegaan, ook in moeilijke fases.’ En: ‘ Cambuur hoort thuis op het hoogste niveau.’ Marcel Keizer: ‘ Dat denk ik ook. Wij zullen volgend jaar voor alles moeten gaan.’

SC Cambuur: Zeinstra, Peersman, Mac-Intosch, Hiariej, Andriuskevicius (46. Dammers), Bakker, Overgoor (46. Boutzamar), Monteiro, Van de Streek, Barto, Houtkoop.

Excelsior: Muyters, Karami, Fischer, Mattheij, Bovenberg, Bruins, Stans, Kruijs (56. Vermeulen), Auassar (90. Hemmen), Van Weert (80. Elbers), Kuwas.
Scheidsrechter: Higler
Toeschouwers: 8650
Scoreverloop: 4. 0-1 Van Weert, 59. 0-2 Vermeulen

Kaarten: geel Hiariej (Cambuur) en Karami (Excelsior)