SC Cambuur is er niet in geslaagd voor de derde keer op rij te winnen, maar het bleef lang spannend tegen de miljoenenformatie uit Arnhem. Vitesse was over de hele linie de wat afwachtende ploeg en kwam daar uiteindelijk mee weg. Tot en met de laatste minuut hield Cambuur kans op een puntje na de 0-1 achterstand vlak na de rust. Daar had een gelijkspel tegenover kunnen staan als scheidsrechter Eric Braamhaar een handsbal van Arnold Kruiswijk met een strafschop had gehonoreerd. Dit is echter een seizoen waarin dat soort dingen bij Cambuur niet gebeuren. Dus bleef het 0-1 en enerverend. In de laatste minuut wist Vitesse de tweede goal te scoren en de winst definitief over de eindstreep te trekken.

Je kunt zeggen dat dat niet onverdiend was, alleen doe je daarmee Cambuur te kort. De ploeg van Henk de Jong, wederom voorbeeldig gesteund door het legioen, speelde een puike en uitermate boeiende wedstrijd. De jongens werkten als paarden, kwamen goed in de buurt van de zestien, maar daarna ging het minder. Vitesse daarentegen kreeg een paar beste kansen, want juist vlak voor en net over de zestien meter lijn was de ploeg van de nieuwe trainer Rob Maas levensgevaarlijk. Met dank aan de thuisclub, die enkele grove fouten maakte. Cambuur kwam derhalve goed weg dat het de rust met 0-0 inging. De kansen die de thuisclub kreeg waren vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied. Jack Byrne belastte zich daarmee, maar verder dan eentje die net over de lat scheerde, kwam hij niet.

In de derde minuut van het tweede bedrijf kwam een furieus uit de kleedkamer gekomen Vitesse op voorsprong. Na een waar bombardement prikte Milot Rashica raak. Cambuur ontworstelde zich aan de omklemming van de bezoekers en wist nu wel enkele kansen te scheppen. Een fraaie tik-tak-aanval strandde op de penaltystip, een handsbal werd geen penalty, evenmin een latere overtreding op Martijn Barto. Keeper Room kwam een keer uitlopend in de problemen, maar Cambuur kon er geen chocola van maken. Ogbeche maaide nog eens net naast. Henk de Jong deed er alles aan om een puntje binnen te slepen. Hij stuurde Narsingh, Barto en Dammers naar het front. Alles of niets, was het parool. Het werd niets toen in de laatste minuut de tweede tegentreffer viel.

Op basis van het spel van na de rust, toen de fouten achter bij Cambuur van de eerste helft vrijwel achterwege bleven, had zijn club eigenlijk wel een gelijkspel verdiend, vond De Jong. ‘Wij hebben het uitstekend gedaan tegen tactisch misschien wel de beste ploeg van Nederland. Ik heb genoten van de jongens.’

SC Cambuur: Nienhuis; Peersman, Lachman, Van der Laan (82. Barto), Andriuskevicius; Byrne, Bakker, Monteiro (88. Dammers), Van de Streek, Ogbeche, Rosheuvel (69. Narsingh)..

Vitesse: Room, Van der Werff, Kruiswijk, Brown (78. Oliynyk), Ota, Solanke (76. Dauda), Qazaishvili (90. Kashia), Diks, Nakamba, Yeini, Rashica.