Voelbare spanning bij het begin van het SKS kampioenschap 2015. De skûtsjes lagen gretig voor de start en dat resulteerde in een algehele valse start. Een matig tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft, zorgde voor prachtige kruisrakken en spannende wisselingen van posities op de Wide en Peanster Ie. Het publiek genoot. Regerend SKS kampioen Grou bleek oppermachtig en pakte de eerste dagoverwinning.

IMG_8838-borderDe tweede start van de middag verliep goed. Onder ideale omstandigheden zeilden de skûtsjes het eerste kruisrak op weg naar de bovenste boei. Daar nam Woudsend de leiding vóór Langweer en Grou. Earnewâld bleek problemen met de gaffel te hebben en zakte in dit eerste kruisrak naar de voorlaatste plaats. Later zeilden de Earnewâldsters weer naar de middenmoot. De veertien skûtsjes bleven in het begin nog dicht bij elkaar en leverden continue strijd met elkaar. IMG_8849-borderOok door de Tynje op weg naar de boei bij het starteiland op de Pikmar. Het publiek genoot zichtbaar van deze spectaculaire beelden.Na een tweede maal door de Tynje zeilden de skûtsjes voor de wind naar de ton onderin de Wide Ie. Daarna volgde opnieuw een prachtig kruisrak naar de bovenboei. Woudsend, Langweer en Grou leverden een prachtige strijd met elkaar om die eerste plaats. IMG_8854-borderEen luid gejuich klonk over het water toen Grou met een ‘opschietertje’ de koppositie wist te pakken. Langweer volgde als tweede net vóór Woudsend. De Súdwesthoek ging als vierde richting de Tynje en vervolgens was er een gaatje van een minuut met de nummer vijf Joure.

IMG_8875-borderHeerenveen herstelde zich fantastisch na eerdere tegenslag met een gescheurde fok, die verwisseld moest worden, en stoof in het kruisrak naar voren van plek 14 naar 7. Het was duidelijk dat de skûtsjes die de wal hielden meer wind kregen dan degenen die midden op de Wide Ie zeilden. Terwijl de laatste skûtsjes de Tynje uitkwamen richting de Pikmar zeilde koploper Grou de Tynje alweer in. De Grousters konden vrij zeilen en vergrootten hun voorsprong op de achtervolgers. Het wedstrijdveld schoof steeds verder uit elkaar.IMG_8878-border In de derde route kwam Joure wel weer dichter bij Woudsend en in het laatste kruisrak sloeg Dirk Jan Reijenga zijn slag. Hier wist hij Langweer, Súdwedsthoek én Woudsend te passeren en kon hij als tweede richting de finish. Bij het ingaan van de laatste route bleek Sneek averij te hebben. Daardoor zakte de kampioenskandidaat naar de laatste plaats. Grou finishte onbedreigd op de eerste plaats, Joure volgde als tweede en Langweer als derde.

IMG_8883-borderEarnewâld en Heerenveen passeerden de finishlijn met een protestvlag en moesten zich derhalve na de wedstrijd melden bij de protestcommissie. Heerenveen had een protest tegen Earnewâld in verband met het geven van ‘ruimte voor de wal’. Dit protest werd toegekend, waardoor Earnewâld 14 punten kreeg. IMG_8888-borderHet protest van Earnewâld tegen Heerenveen, aangaande een situatie in hetzelfde rak, werd afgewezen.

Op maandag 20 juli zeilen de skûtsjes bij De Veenhoop. Er wordt gestart vanaf de wal.

Tekst: Skutsjesilen.nl