Voor de derde keer op rij heeft SC Cambuur in eigen stadion toegeslagen. Na sc Heerenveen, Heracles-Almelo werd nu FC Utrecht het kind van de rekening. In een uiterst boeiende, spannende en enerverende wedstrijd werd het uiteindelijk 3-1. Twee keer stonden paal en lat een grotere zege in de weg. Aan de andere kant moest het soms ook van kunst en vliegwerk komen om de Domstedelingen van meer doelpunten dat dat ene af te houden. Henk de Jong was euforisch: ‘ 36 punten en nog zeven wedstrijden te gaan. We zijn binnen!!!’.

Er kan veel veranderen in een week. Utrecht stuurde  AZ met 6-2 het bos in, Cambuur liep een zeperd op bij PEC  Zwolle: 6-1.  Tijdens de training in de afgelopen week zeiden de oertrouwe volgers langs de lijn tevreden te zijn met een gelijk spel. De hoop die ze putten op meer dan dat ene puntje was gebaseerd op het feit dat Utrecht even op de roze wolk zat en Cambuur revanche wilde nemen. Over die grote nederlaag is goed en volwassen gepraat. De Jong gaf iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd een compliment. Zo kon de club, al ver voor de wedstrijd uitbundig vocaal gesteund door de ‘twaalfde man’,  eigenlijk met een schone lei beginnen. Je moest alleen even afwachten hoe het allemaal uit zou pakken. Nou, daar liet Cambuur weinig twijfel over bestaan.

Zaterdagavond was er van die beide spraakmakende  wedstrijden weinig meer te merken. Cambuur gaf van meet af vol gas. Rob Alflen de trainer van Utrecht: ‘Je weet als je hier naar toe gaat dat Cambuur volle bak naar voren wil. Wij hebben dat niet goed gedaan, wij misten de juiste scherpte.’ Na de rust was het beter maar toen creëerden de mannen van het ‘ouwe graggie’ te weinig echte kansen. Alflen: ‘De nederlaag was dan ook terecht’  Zelfs drie vrije trappen randje zestien waren meer dreigementen dan echte mogelijkheden.

Nadat de verkenningen waren  afgesloten ontspon zich een heerlijk avondje Cambuur. Echt lekker, ouwerwets er tegen aan. Utrecht oogde af en toe wel degelijk gevaarlijk, maar was zelden verontrustend. In de achttiende minuut was het raak. Daniël de Ridder, de smaakmaker van de thuisclub, leek bezig aan een kansrijke missie, toen hij in het strafschopgebied onderuit werd gehaald door Chris Kum. Scheidsrechter Kevin Blom kende geen pardon: penalty. Voor dat soort klussen is er maar eentje bij Cambuur die daar feilloos mee om kan gaan: Erik Bakker. Ook nu: 1-0. Robbin Ruiter had het nakijken. Vlak daarop had het 2-0 moeten zijn, maar de bedoelingen van de thuisclub smoorden in corners en weggewerkte ballen. Toen Vitas zich verslikte in een verre bal stond het daarentegen zo maar 1-1. Duplan wist wel raad met dat cadeautje.

Het Heerenveen-scenario dreef boven: gelijkmaker tegen en meteen er over heen met Sander van der Streek als afmaker. Ook nu. Fjurdjel Narsing was in  de volgende minuut zijn tegenstander te vlug af, zette laag voor en Van de Streek schoof de bal van rechts met zijn linker simpel binnen: 2-1. Publiek op de banken. De Ridder knalde drie minuten later op de paal, Ruiter moest nog een keer met een voet redding brengen, Utrecht zorgde voor een hachelijk moment voor de veste van Nienhuis, kortom, voor dit soort wedstrijden ga je naar het stadion.

Toen in de tweede helft Utrecht meer aandrong, pakte het thuispubliek het signaal op: achter je ploeg gaan staan en zing de jongens naar voren.  De Ridder zag zijn corner en de daaropvolgende inzet van de Cambuurvoorwaartsen van de lijn gehaald. Bakker dwong Ruiter tot een goede redding, Utrecht stichtte ook nog een paar keer gevaar, maar inde 84-ste minuut leek het kat-in-’t bakkie voor Cambuur toen Ogbeche frank en vrij de bal over Ruiter kon lepelen. Het lukt de centrumspits niet zijn doelpuntentotaal op te krikken: de bal stuiterde op de lat. Toen er nog vijf minuten extra speeltijd werd vergeven kreeg de wedstrijd nog een uiterst nerveus slot. Zou die gelijkmaker nog vallen of kwam die derde Cambuurtreffer? Daar ging het om ,want  over en weer gebeurde er van alles. Het werd het laatste in de 95-ste|(!) minuut dook Mikhail Rosheuvel uit een prima uitgevoerde counter, zo maar alleen voor Ruiterop. Hij faalde niet: 3-1. Heel Cambuur veerde op. De buit is binnen volgens De Jong. Cambuur voor het derde opeenvolgend  jaar in de eredivisie, een formidabele prestatie voor een club met beperkte, zij het gezonde, middelen.

SC Cambuur: Nienhuis; Pereira (61. Dijkstra), Reijnen, Bijker, Andriuskevicius; Bakker, El Makrini, Van de Streek; De Ridder (67. Rosheuvel) , Ogbeche, Narsingh

FC Utrecht: Ruiter; Kum (37. Van de Maarel), Leeuwin, Letschert, Hardeveld (76. Markiet),  Janssen, Verbeek (67. Peterson), Diemers, Ayoub, Haller,  Duplan

Scheidsrechter: Blom

Scoreverloop: 18. 1-0 Bakker; 27. 1-1 Duplan; 28. 2-1 Van de Streek; 95. 3-1 Rosheuvel.

Kaarten: geel: Van de Streek en Bijker (Cambuur); Haller, Verbeek, Diemers,  Ayoub en Van de Maarel (Utrecht)