HARLINGEN – Een zeer grote uitslaande brand heeft zaterdagochtend de kringloopwinkel aan de Hermeskade in Harlingen verwoest.

De brand werd iets na 5 uur ontdekt en toen bleek het nog een containerbrand achter het gebouw te zijn wat in brand stond. Het vuur greep razendsnel om zich heen en sloeg over naar de kringloopwinkel. De hevige rookontwikkeling was in de wijde omtrek te zien en trok richting het Noord-oosten. Enkele wegen werden daarom afgesloten en mensen werden verzocht om ramen en deuren gesloten te houden.

De brand dreigde ook nog over te slaan naar twee naast gelegen tanks waarin vet is opgeslagen, de brandweer heeft hier volledig op ingezet om die nat te houden.

Laatste zes foto’s: Stefan Postema & Sebastiaan vd Weide

Brandweer-persbericht:
Een zeer grote brand heeft zaterdagochtend twee bedrijven in Harlingen in de as gelegd. Op industrieterrein Hermes rukte de brandweer van Harlingen even na 05.00 uur uit voor een containerbrand. Rond 10.00 werd het sein ‘brand meester’ gegeven.

naar boven
De container waar de brand vermoedelijk is ontstaan stond naast een loods waarnaar de brand oversloeg. Om 05.20 uur werd er opgeschaald naar grote brand om meer bluseenheden ter plaatse te krijgen omdat er andere bedrijfspanden rondom stonden. De brandweer kon ondanks goed nathouden niet voorkomen dat de brand oversloeg naar de Estaffettewinkel van Omrin. Aan de andere kant werden twee tanks van het vetwerkingsbedrijf Sonac met water beschermt tegen de stralingswarmte en vlammen. Daarmee werd voorkomen dat ook de met vet gevulde tanks vlam zouden vatten.

Vanwege de hevige rookvorming zijn wegen rondom Harlingen tijdelijk afgesloten geweest. Met name reizigers voor de boten naar Vlieland en Terschelling hebben hiervan hinder ondervonden. De weg naar de havens en de parkeerterreinen bij de havens waren afgesloten. De rook trok weg naar de Waddenzee en heeft geen gevaar gevormd voor de inwoners van Harlingen. Rond 10.00 uur is het sein brand meester gegeven.

In totaal zijn zo’n 70 brandweerlieden uit heel Friesland betrokken geweest bij de bestrijding van de brand. Het nablussen heeft nog uren in beslag genomen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.