Op een verhoogde barkruk zat Jan Boekema steevast als een roerganger achter de kassa aan het eind van het buffet in het Leeuwarder veemarktcafé Boekema. Hij overzag het speelveld. Terwijl de serveersters, keurig in zwart/wit, met hun gevulde dienbladen de kooplui in hoog tempo in de ochtenduren van beerenburg voorzagen tikte Jan de bestellingen in op de kassa. Alle lijntjes kwamen aan de kop van het buffet bij elkaar. Een enkel woord kwam over zijn lippen. Horecaman Jan Boekema is zaterdag overleden. Hij werd 63 jaar oud.

Jan Boekema groeide op in de horecazaak van zijn vader Tette Boekema. Die had aanvankelijk een florerende zaak aan de Lange Marktstraat waar tot 1963 de veemarkt werd gehouden. Na de verhuizing van de veemarkt gingen de cafés mee en vestigden zich in de nieuwe locatie in de Frieslandhal langs de Heliconweg (nu WTC). De brand in de Frieslandhal in 1996 verwoestte meer dan alleen een gebouw.

Boekema was een rustige man die zich op zijn eigen wijze inzette voor de Leeuwarder gemeenschap. De activiteiten die vader Tette met het mede-organiseren van de Frisiana – het spektakelstuk rond het Friese bedrijfsleven waarmee de nieuwe Frieslandhal werd geopend – in gang zette, werd later door zijn zoon voortgezet. Jan Boekema was een van de krachten die op de achtergrond steun verleende aan tal van activiteiten in de Leeuwarder veemarkt- en evenementenhal.

Als horecaman sloeg hij dikwijls nieuwe paden in. Op Schiermonnikoog was hij betrokken bij de exploitatie van een pizzeria, een voor die tijd nieuw fenomeen in ons land. Ook in Lemmer en op de Leeuwarder Groentemarkt was Boekema eigenaar van pizzeria’s. In de Leeuwarder cafés Spoekepôlle en De Toeter werden lange tijd de zakelijke beslommeringen met een vriendenclub besproken.

Jan Boekema laat een vrouw, twee zoons en een dochter achter.