SC Cambuur heeft zich na een sensationele zege op het royaal gebudgetteerde Vitesse verzekerd van ook volgend  jaar een plek in de hoogste landelijke divisie. In theorie kan RKC Waalwijk nog langszij komen, maar dan moet die ten eerste negen uit drie halen en een recordaantal doelpunten scoren. SC Cambuur hoeft zich derhalve geen zorgen te maken.

Een geweldige prestatie. Die werd het hele seizoen al geleverd, maar tegen Vitesse was het grand cru super de luxe. Henk de Jong, Sandor van der Heide, Jan Bruin en René Grotenhuis waren genoodzaakt vier basisspelers aan de kant te laten. Twintig minuten voor het einde kwam daar de vijfde bij. Keeper Leonard Nienhuis, die een paar opmerkelijke reddingen had verricht, raakte geblesseerd. Hij werd vervangen door Harm Zeinstra.

Die moest al vrij snel vol aan de bak en dat deed hij prima. Goed voor het zelfvertrouwen, goed voor het team. Het was juist in de fase dat SC Cambuur op 4-3 was gekomen en Vitesse met de moed der wanhoop op zoek ging naar de gelijkmaker en wellicht naar meer. Het werd njet voor de Arnhemmers. Zelfs in de slotfase bleef SC Cambuur overeind, daar konden de vijf minuten extra tijd niets meer aan veranderen.

SC Cambuur-Vitesse was een wedstrijd die je alleen op het puntje van je stoel kon volgen. Er gebeurde van alles en dat ook nog binnen het betamelijke, want Kevin Blom trok maar één keer geel en dat was voor Davy Pröpper van Vitesse. Het ene moment was er actie voor de goal van Nienhuis, binnen de minuut stond Veldhuizen in de schijnwerpers.

SC Cambuur met Pereira, Bakker, Van Moorsel en Dijkstra in de gelederen ging van start zoals De Jong c.s. dat al sinds vorig seizoen ogen stond: onbevreesd, goed voetballend, dreigend en geen ontzag voor de tegenstander. Trainer Peter Bosz van Vitesse prees de thuisclub om die inzet en opvatting:’ Met voetbal dat hartstikke leuk is.’  Het resulteerde in het begin in een aantal niet al te grote kansen, maar je zag gaandeweg dat Vitesse echt wel wat in huis heeft. Ze scoorden een afgekeurde goal, misten een gemakkelijke bal, maar zagen ook Manu in de 20-ste minuutt op de paal schieten. Meteen daarop weer zo’n heen-en-weer moment en nu was het wel raak. Kevin Leerdam prikte uit een corner de bal akelig langzaam langs de paal: 0-1. Het verdriet van Leeuwarden duurde niet lang. Jody Lukoki nam even buiten de zestien een vrije trap en Martijn Barto kopte feilloos binnen. Een patroon dat we dit jaar eerder bij SC Cambuur hebben gezien met dezelfde bemanning.

Er was nauwelijks tijd om bij te komen. Lukoki opnieuw legde vier minuten later aan en Leerdam wist niks anders dan de bal in eigen doel koppen. Tien minuten later kon Atsu door het midden opkomen. Nienhuis had geen schijn van kans: 2-2. Hij hield  met een ongelooflijke redding de derde treffer tegen  nadat Martijn van der Laan ook al voor opluchting had gezorgd.

Na de rust kwam SC Cambuur voor de tweede keer op achterstand. Nu was het Traore  die een fout van Manu afstrafte en Nienhuis het nakijken gaf. Wedstrijd gespeeld, einde verhaal, zo was op dat moment even de sfeer op de tribune, zij het niet voor lang. De twaalfde en dertiende man, zoals Henk de Jong het Cambuurlegioen aanduidt, deed wat er van werd verwacht: ‘Gaan staan ast foor Cambuur bist…’ En staan gingen de 9600 Cambuursupporters. en zij niet alleen, want ook het elftal rechtte de rug. Het dipje bleef een dipje. Meteen ging het gaspedaal naar de plank. Barto was dichtbij de gelijkmaker, Paco van Moorsel eveneens, maar stond buitenspel. Toen kwam het uur ‘ U’ : een  aanval over veel schijven. Ogbeche was de laatste en prikte de bal langs Veldhuizen: 3-3.

In het Cambuurstadion zijn vaker de fundamenten  getest, maar deze test was een van de zwaarste ooit. Gelijk tegen Vitesse voelde als een overwinning, maar dat gelukzalige gevoel had maar een houdbaarheid van vier minuten. Weer was de combine Luoki-Barto een succes en scoorde de laatste de beslissende 4-3. De ontlading was groot.

Bosz toonde zich een sportieve verliezer, De Jong een uiterste gelukkige winnaar. Met vijf vervangers op basisplekken ging hij door waar hij was gebleven. Druk zetten , ‘ want anders heb je ze elke minuut voor je neus, nu misschien eens in de zes minuten.’ Het Cambuurseizoen is nog niet afgelopen, maar nu al meer dan geslaagd. Het is het beste seizoen ooit. Vitesse is de zoveelste ploeg uit het linker rijtje die  puntverlies tegen ons heeft geleden. Tot dusver is dat alleen Twente gelukt.

SC Cambuur: Leonard Nienhuis (73. Harm Zeinstra); Wout Droste, aanvoerder Martijn van der Laan, Mart Dijkstra, Marlon Pereira; Erik Bakker, Martijn Barto, Paco van Moorsel; Jody Lukoki, Bartholomew Ogbeche  (89. Michiel Hemmen), en Elvis Manu (60. Bob Schepers).

Vitesse: Piet Veldhuizen, Kelvin Leerdam, Marko Vejinovic, Davy Pröpper, Christian Atsu, Zakaria Labyad (69. Valeri Qazaiishvili), Jan-Marie van der Heijden, Bertrand Traore (81. Uros Djurdjevic), Renate Ibarra, (46. Mike Havenaar), Guram Kashia en Patrick van Aanholt.

Scheidsrechter Kevin Blom.

Scoreverloop: 21. 0-1 Leerdam; 25 1-1 Barto; 29. 2-1 Leerdam (e.d); 39. 2-2. Atsu; 57. 2-3 Traore; 60. 3-3 Ogbeche; 64. 4-3, Barto

Kaarten: Geel Pröpper, Vitesse.

Toeschouwers:9639