HAREN – Rellende jongeren hebben vrijdagavond en -nacht een ware ravage aangericht. Duizenden jongeren waren naar de Groningse plaats gekomen nadat een 15-jarig meisje op Facebook een openbare uitnodiging had geplaatst voor haar verjaardagsfeestje.

Daarbij was ze vergeten aan te geven dat het om een prive-feestje ging. Het feest begon in eerste instantie gemoedelijk. Maar tegen negen uur liep het uit de hand en voerde de ME de eerste charge uit. In de uren daarna werden vernielingen aangericht en moest de ME nog vele malen in actie komen. Een groot aantal ruiten sneuvelde en er werden tal van branden gesticht. Woningen, winkels, auto’s, tuinen en straatmeubilair moest er overal aan geloven. Volgens de politie zat een harde kern van 25 relschoppers achter veel van de ongeregeldheden.

De brandweer kwam nauwelijks aan blussen toe, omdat deze werd gehinderd door het ‘extreem gewelddadig gedrag’ van relschoppers, die onder meer met stenen naar de hulpverleners gooiden. Van vele auto’s die in het pad stonden van de massa zijn gedeukt en met ingeslagen ramen achter gelaten. Winkels in het centrum van Haren zijn ook zwaar toegetakeld. Bij onder meer de Albert Heijn werden ruiten ingegooid en werd winkelvoorraad geplunderd. Ook bij andere winkels gebeurde dat. Rond een uur of een ‘s nacht werd het in Haren rustiger. Veel van het feesttuig trok naar Groningen. De vrees bestond dat daar opnieuw geweldadigheden zouden ontstaan, maar zover bekend die bleven die uit. Groepjes jongeren bleven in Haren achter en gingen naar huis toen het begon te regenen. 25 onruststokers zijn opgepakt. Zo’n 25 gewonden moesten zich laten behandelen in het UMCG en het Martiniziekenhuis. Twee mensen moesten in het ziekenhuis blijven.

Foto’s: 112groningen.nl